Logo Stichting Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem

Lustrum Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem

We bestaan dit jaar 20 jaar en dat willen we graag uitgebreid vieren met onze vrienden, de bewoners van het gebied, omwonenden en andere Haarlemmers. Hier geven we een overzicht van de activiteiten die wij gedurende dit jaar organiseren.

Eervolle vermelding fotowedstrijd

Slotbijeenkomst 20-jarig jubileum

Op zaterdag 19 september sloten we het jubileum jaar feestelijk af in het poortgebouw van Elswout.

Tijdens de slotbijeenkomt werden de winnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt en reikte Paul Marselje, als voorzitter van de jury, de prijzen uit aan Heleen Buijs, (1e prijs), Bea Homan (2e prijs) en Peter Evers (3e prijs). Een eervolle vermelding ging naar Marjan Boneschansker. Zie voor de motivatie van de jury het juryrapport[pdf].

De voorzitter, Wim Gerlagh, dankte in zijn speech alle vrijwilligers die door hun geweldige inzet het jubileumjaar tot een succes hebben gemaakt. De reizende tentoonstelling, de rondleidingen en de film over het gebied met Dieuwertje Blok als presentatrice vergroten het draagvlak voor de Stichting. Daarnaast stipte hij de plannen van SWTH voor de nabije toekomst aan: De stichting overlegt met de wethouder, ambtenaren en tuinders in het gebied. Zij draagt ideeën en aanpassingen aan voor het concept-bestemmingsplan 2017. Tegelijkertijd blijft de stichting ijveren voor een gebied dat niet alleen haar groene en open karakter behoudt maar ook toegankelijker wordt voor alle Haarlemmers.

2016
 Supporters en lopers Halve van Haarlem

'Halve van Haarlem' door het Westelijk Tuinbouwgebied

Zondag 25 september: de deelnemers aan de "Halve van Haarlem" renden hun jaarlijkse rondje door het WTG. Onder hen een aantal sportievelingen die voor de Stichting Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem aan de 5 en 10 kilometer meededen. Gekleed in het SWTH-jubileumshirtje vanwege ons 20 jarig bestaan.

SportSupport, de organisator van het evenement, gaf onze jubileumstand een prima plek bij de ingang van de Philharmonie midden tussen stands van bedrijven en sponsoren. Hier namen de SWTH-lopers de laatste versterkende middelen in en trokken zij hun jubileumshirtjes aan.

Op de Grote Markt klonk om 11:30 uur het startschot voor de 5 kilometer en drie kwartier later voor de 10 kilometer. Rond 12:00 uur arriveerden onder luide aanmoedigingen van het publiek, de eerste 5-kilometerlopers bij de Hospeslaan / Brouwersvaart, om van daaruit langs de Brouwersvaart terug richting Grote Markt te rennen. Drie kwartier later passeerden de 10-kilometerlopers. Zij maakten eerst nog een rondje door en om het Ramplaankwartier, via het Koeienpad en langs het Duinvlietsbos om Elswout.

Het stralende weer zorgde voor veel blije gezichten, de hoge temperatuur kostte veel energie. Desondanks haalden alle deelnemers de door hen vooraf gestelde tijdslimiet. Hulde!

Het plan bestaat om volgend jaar samen met SportSupport ook wandeltochten te organiseren over verschillende afstanden die uiteraard ook door het Westelijk Tuinbouwgebied gaan. We houden u op de hoogte en hopen op veel deelnemers.

2016
 Uitleg voor vrienden, halverwege de beklimming Bavo

Rondleiding schuilkerken en de Nieuwe Bavo

Op 24 juni wandelden we van het Wapen van Kennemerland naar de Nieuwe Bavo.
Ruim 45 vrienden en belangstellenden hadden zich hiervoor aangemeld!

Tijdens de wandeling vertelde de rondleider over de godsdiensttwisten in de 16e en 17e eeuw en schuilkerken die daarvan een gevolg waren, ook in het Westelijk Tuinbouwgebied.

De conservator leidde ons rond in het Kathedraal Museum. Hij vertelde onder andere hoe de bouwheren en bouwmeesters en de kunstenaars hun aandeel leverden. De recente restauratie van de basiliek, de ontdekking van de oorspronkelijke kleuren en de symboliek.

De assistent van de koster nam ons mee de 275 treden van de Mannentoren op. Halverwege stopten we voor verdere uitleg over het uurwerk en de klokken.

Vanaf de toren hadden we een prachtig uitzicht over Haarlem en over het Westelijk Tuinbouwgebied. Iets na 22.00 uur zagen we, met een glas wijn in de hand, de zon ondergaan.

Het was een zeer geslaagd evenement dat wij volgend jaar willen herhalen.

2016
 Rondleiding voor vrienden en belangstellenden

Excursies en presentaties

Van april tot en met juli geven wij excursies door het gebied over de cultuurhistorie, flora en fauna, over de buitenplaatsen en hun bewoners. De data hiervoor publiceren wij op deze website en onze facebookpagina. Zondag 18 september lezing door George Berenschot in het Museum Haarlem over "De Tuin van Haarlem". Nadere info volgt op deze website en via Facebook.

Wethouder Sikkema opende tentoonstelling en krijgt foto van het Westelijk Tuinbouwgebied

Wethouder Sikkema opende de tentoonstelling 'Lang leve de tuin van Haarlem'

Bezoekers tentoonstelling 'Lang leve de Tuin van Haarlem' in de Blinkert

Het twintig jarig bestaan van de Stichting Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem wordt gevierd met de reizende tentoonstelling ‘Lang leve de Tuin van Haarlem’. Deze werd zaterdag 19 maart geopend door Cora-Yfke Sikkema, wethouder duurzaamheid van de gemeente Haarlem in woonzorgcentrum De Blinkert.

Wim Gerlagh, toespraak opening

Voorzitter Wim Gerlagh trapt de bijeenkomt af met een terugblik op de afgelopen twintig jaar. Hij is positief gestemd over de toekomst: "Met deze tentoonstelling, excursies door het gebied, lezingen, een nieuw jubileumbankje en een fotowedstrijd vieren we dit jaar ons jubileum. Tegelijkertijd blijven we strijden voor een gebied dat niet alleen haar groene en open karakter behoudt maar ook toegankelijker wordt voor de Haarlemmers."

Officiële opening

Na de vertolking van de Westelijk Tuinbouwgebied-lied door de Haarlemse troubadour Paul Marselje opende Cora-Yfke Sikkema, wethouder duurzaamheid van de gemeente Haarlem officieel de tentoonstelling: "Het Westelijk Tuinbouwgebied is een belangrijk groen gebied in Haarlem. Net als veel Haarlemmers geniet ik van dit gebied. Zeker met mooi weer voelt het er als vakantie. Ook historisch gezien is het een waardevol gebied. Hier worden al meer dan vierhonderd jaar bollen, bloemen en groenten gekweekt. Om te zorgen dat in het gebied recreatie, ondernemen, cultuur- en natuurwaarden goed tot hun recht komen moeten we als gemeente samenwerken met alle partijen in het gebied. De stichting is hierbij een belangrijke partner. Mijn collega-wethouder, Jeroen van Spijk (o.a. Ruimtelijke Ordening, en Burgerparticipatie, SWTH) is bezig om een projectgroep samen te stellen van alle belanghebbenden om het Bestemmingsplan 2017 voor te bereiden."

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door:

Onthulling bankje tegenover Wapen van Kennemerland door Ig van Boeckel

Onthulling bankje: rustpunt in het WTG

De Stichting Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem biedt haar vrienden en alle Haarlemmers een bankje aan om te kunnen genieten van het uitzicht over het Tuinbouwgebied. Dit bankje staat vlak bij 't Wapen van Kennemerland.
Wij plaatsten in 2014 al een bankje in het Duinvlietbos.

Zaterdag 28 mei onthulde mevrouw Ig van Boeckel, in gezelschap van medewerkers van Staatsbosbeheer en vrienden van de stichting, het bankje. Zij deed dit namens alle vrienden van de Stichting. Deze heugelijke gebeurtenis werd afgesloten met een toost op bankje en gebied.

Ig van Boeckel draagt de Stichting al vele jaren een warm hart toe en heeft samen met de in 2015 overleden landschapsarchitect Piet Kelder, een van de oprichters van de stichting, vele wandelingen door het gebied gemaakt.

Wij hopen dat er veel mensen zullen genieten van het uitzicht vanaf het bankje!

2016
Halve van Haarlem, publiek en deelnemers bij de start op de grote Markt

Lustrumloop

20 jaar SWTH: kom hardlopen op zondag 25 september met Sport Support door, voor en rond het Westelijk Tuinbouwgebied.

De afstanden zijn 5 en 10 kilometer tijdens de 32e editie van de "Halve van Haarlem" voor onze vrienden en toekomstige vrienden; twee schitterende routes.

Bij de Philharmonie richten wij een stand in met informatie over het gebied en wordt er een leuke teamfoto van onze SWTH deelnemers gemaakt.

Rond 11:00 uur klinkt het startschot op de Grote Markt.

Onderweg zijn er verzorgingsposten met water en sponzen en krijgt u aanmoediging van enthousiaste toeschouwers.

Voorinschrijving voor de 5 km kost € 10,50 en voor de 10 km € 12,50. Dit is inclusief een welverdiende medaille na afloop en natuurlijk iets te drinken.

Voor de 5 km-loop geldt een tijdslimiet van 40 minuten en voor de 10 km-loop een tijdslimiet van 80 minuten. Dat zijn voor matig getrainde lopers haalbare tijden.

Inschrijven gaat als volgt:

  • U schrijft zich voor 1 september 2016 in via een van de onderstaande links
  • U maakt het inschrijfgeld voor de betreffende afstand aan ons over op NL48 RABO 0101 7939 01 van de Stichting Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem, onder vermelding van uw naam en 'jubileumloop'
  • U ontvangt van ons gratis een origineel SWTH-hardloop-shirtje. Geef in de link aan welke maat T-shirt u wilt hebben; dit wordt u dan op 25 september samen met het startnummer uitgereikt.
  • Na uw aanmelding zullen wij berichten over de verdere procedure

aanmelden 5 kilometerloop

aanmelden 10 kilometerloop

Vermeld alstublieft uw naam, adres en postcode in de email.

In sommige email-programma's werken deze links niet, stuur dan een mail met uw naam, adres, postcode en shirtmaat naar info@swth.nl.

Wij houden u via onze website op de hoogte van nadere details en hopen op een flink aantal aanmeldingen.

2016
 Wie maakt de mooiste foto van het WTG?

Fotowedstrijd

Doe mee aan onze fotowedstrijd De Tuin van Haarlem! Maak een mooie, bijzondere foto van het Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem. Win een dinerbon van 't Wapen van Kennemerland ter waarde van 75 euro, (1e prijs), een bloembollenpakket van 50 euro (2e prijs) of een VVV-bon van 25 euro (3e prijs).
Foto’s kunnen tot 1 oktober 2016 ingeleverd worden.

Klik voor de voorwaarden en het versturen van uw foto.

Erik de Keulenaar geinterviewd voor de Tentoonstelling Lang leve De Tuin van Haarlem

Tentoonstelling Lang Leve de Tuin van Haarlem

De Stichting Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem werd twintig jaar geleden opgericht om te zorgen dat het Westelijk Tuinbouwgebied Haarlem, De Tuin van Haarlem, haar oorspronkelijke open karakter behoudt. De tentoonstelling laat zien hoe belangrijk het gebied voor Haarlemmers was en nog steeds is. Omwonenden, bewoners en ondernemers in het gebied en andere belanghebbenden vertellen welke band zij hebben met het gebied en hoe zij de toekomst zien.

Op de tentoonstelling ziet u onder andere interviews met omwonenden en belanghebbenden zoals Erik de Keulenaar, biologisch tuinder in het WTG.

De tentoonstelling werd op 19 maart in Zorgcentrum de Blinkert geopend door wethouder Cora Yfke Sikkema.

5 september t/m 30 oktoberMuseum HaarlemGroot Heiligland 47, 2011 EP Haarlem